söndag 28 april 2013

kWh = kWh?

Stämmer detta att en kWh är lika med en annan kWh? Ja, alltid. Det är bara då en part vill förvirra detta kommer på tal. Men är de lika mycket värda? Ja, alltid. Kostar de lika mycket? Nej, beror mer på politik än faktiska kostnader.
Oligopolet vill inte att förnyelsebara energikällor ska ha någon fördel, utan värderas densamma som fjärrvärme producerad med sopor som består av petroleum produkter. Eftersom båda är koldioxidneutrala bör de likställas tycker oligopolet.

4 kommentarer:

  1. Hej. Jag blir lite nyfiken till varför man väljer att skapa en blogg där man visar ett stort förakt till fjärrvärmen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant.

      Det finns bloggar för allt mellan himmel och jord som du säker känner till.

      Men ”stort förakt” är det inte, utan sanningen, vinklad vilket jag medger, men ändå sanningen. Jag kan gärna diskutera ifall du anser att någonting är lögn.

      Men eftersom du tycker att det är ”stort förakt” misstänker jag att du tillhör oligopolet eller är en stark anhängare av det. Vilket också är helt OK.

      Vill du läsa det motsatta kan du få tips av mig där det framhålls som världens räddning, vinklat mycket mer positiva ordalag. Problemet med det, som jag ser det, är att flertalet ser det inte som vinklad information. Utan korrekt och saklig information, vilket det inte är.

      Men är det så att du vill föra en diskussion vill jag att du uppger vem du är, hoppas att det känns OK.

      Radera
  2. Jag tycker det bara är märkligt att man kan änga så mycket tid till att försöka motverka den uppvärmningsform som är det i särklass bästa för miljön och ekonomin i de allra flesta fall. Utan kraftvärmen skulle elförbrukningen i sverige fördubblas och effektbehovet tredubblas. Dessutom skulle ca 20% av sveriges elproduktion försvinna.

    Därför undrar jag vad som är orsaket till att man skapar den här typen av blogg?

    SvaraRadera
  3. Intressant.

    Fjärrvärmen levererar ut 48 TWh, skulle ALLT ersättas med värmepumpar skulle det krävas kanske ytterligare 16 TWh el. På detta skulle 10 TWh också måste ersättas. Totalt 26 TWh, den totala elanvändningen 2011 var 147 TWh, inte är väl detta en fördubbling?

    Varifrån har du fått 20%? Källa skulle vara bra att ha.

    Orsaken är precis det du skriver, inga källor, värden taget ur luften. Trovärdigheten blir därmed låg.

    Bevisa att den är bäst för miljön, vad består soporna av (fraktioner)? vad är det i askan? Var tar lakvattnet vägen och vad finns i lakvattnet? Vilka kemikalier används i reningsprocessen? Var tar dessa ämnen vägen?

    Allt är grundämnen så de kan inte försvinna men väl omvandlas.

    SvaraRadera